HTML

Jógaliget blog

Ebben a blogban a Jógaliget és Fitness Stúdió munkatársai (Timka, Ákos és Ádám) írnak a sportos életről. Van itt mindenféle info jógáról, TRX-ről, Spinningről és más sportokról. www.jogaliget.hu

Friss topikok

  • kudné: Szuper ez a cikk! Én nem rég találtam rá a TRX-re ami nagyon bejött nekem még akkor ha nem "tökéle... (2017.01.23. 15:55) Neked is jó lehet a TRX?
  • Bálintné Nagy Zsófia: Tetszett a cikk, hasonlóan az "itt fáj, ott fáj" miatt jógázom egyre többet. A gerincjóga nagyon j... (2013.04.02. 18:35) 6 ok, amiért egyre népszerűbb a jóga
  • Téltábornok: Köszönöm a tippeket,és válaszokat!Ha lesz egy kis időm, akkor mindenképp elmegyek dokihoz, már sze... (2013.01.22. 00:38) Gerincfájás? Itt a megoldás - 2. rész

2013.01.01. 11:44 JuhaszAk

Idén végre lefogyok! 6 tipp, hogy ez végre sikerüljön is!

Címkék: fogyás újévi fogadalom jógaliget tippek fogyáshoz

Januárban nagy számban jelennek meg az edzőtermekben, jógastúdiókban azok az emberek, akik az új évben (ismét) elhatározzák, hogy idén végre visszatérnek a szülés/házasság/érettségi/stb előtti súlyukhoz, mert jó lenne ismét csinosnak/erősnek/fittnek lenni.

Tapasztalatból mondom, hogy sokan hoznak ilyen elhatározást, de keveseknek sikerül a tartós változás. Sokak esetében a lendület néhány hétig, esetleg néhány hónapig tart, aztán lassan lecseng az év eleji hullám és március-áprilisban a Jógaligetben is többnyire azokkal lehet találkozni akik kellően kitartóak és/vagy kellően szerencsések ahhoz, hogy okosan haladjanak lépésről lépésre.

Abszolút becsülöm azokat, akik kitörnek végre a hétköznapok tespedtségéből és hajlandóak magukért dolgozni, ezért készítettem 6 tippet, hogyan érhetik el ők is a vágyott célt, a két számmal kisebb ruhaméretet (hölgyek) vagy éppen a 2 számmal nagyobb ingméretet (férfiak esetében).

fit-or-fat-6-pack-or-keg.jpg

 
1. Fokozatosság!

Sokan abban hibáznak, hogy esztelenül nekiugranak a mozgásnak és az első hetek után egyre csökkenő intenzitással járnak edzeni. Az izmok emlékeznek arra, ha rendszeresen dolgoztatod őket, és ha tespedtél, akkor bizony úgy érzik jól magukat, hogy maximum a hűtőt nyitogatod esténként. Ha most nekiugrassz egy brutál programnak, akkor az izmaid és a tested „sokkot” kapnak, és ez a fejlődésed ellen dolgozik.

Kezdetben (és később is) elkerülhetetlen, hogy izomlázad legyen, mert az izomlázat okozó tejsavas erjedés a fokozott izommunka hatására mindenképpen megindul, de ha az első héten csak két laza edzést tartasz, a másodikon beteszel egy kis plusz intenzitást és csak néhány hét után ugrasz neki a harmadik edzésnek, akkor nem úgy néz ki az életed, hogy a kifulladásig tartó edzés után másnap alig bírod mozgatni a tested és az izomláz 3 napig „vándorol” az egyik izomcsoportból a másikba.

Ebben semmilyen buli nincsen, és hiába akarsz változást, ha szarul érzed magad a bőrödben, akkor elkerülöd azt a helyet, ahol ez történik veled. Lehet, hogy nem tudatosan döntesz így, hanem tudat alatt születik meg az elhatározás, de a végeredmény szempontjából ez mindegy, és hamar beleragadsz a hétköznapok mocsarába…

2.  Válassz okosan!

Válassz olyan edzéstípust, ami a jelenlegi edzettségi szintednek megfelel. Hiába akarsz végigugrálni 1 órát, mert hiába jól néz ki egy Kangoo edzés, nem fog menni elsőre. Jobb, ha inkább egy lazább órát próbálsz, ki és ha néhány hét alatt megszerezted a szükséges állóképességet, akkor ugrasz neki az áhított edzésnek.

Ha túlsúlyos vagy, akkor még okosabban kell választanod. A túlsúly már a hétköznapi életben is gyilkolja az ízületeid, és 10-20 kiló többlettel hamar kialakul valamilyen gerincbetegség, vagy egy krónikus térdízületi kopás. Ha erre még rádolgozol néhány kemény edzéssel, akkor annak sérülés lesz a vége.

Ha nagyon túlsúlyos vagy, akkor kezdj jógával, pilatessel, vagy menj el úszni, de ne kezdj futással, TRX-el, Kangoo-val. Hallgass rám, tudom mit beszélek! Volt olyan erősen túlsúlyos vendégünk, akinek hiába mondtam finoman, hogy nem kéne túlhajtania magát, belevetette magát a legdurvább edzésekbe és 3 hónap múlva kiújult a krónikus térdsérülése. Mivel amúgy is évek óta cipelte a plusz 30 kilót a testén, a térdei tropák voltak, erre még rádolgozott és ezután hónapokig nem tudott edzeni. Nem vagyok senki apja, nem rázhatom meg, hogy amit csinálsz, azzal elintézed magad, de nagyon rosszul éreztem magam annak ellenére, hogy többször is óvatosságra intettem ezt a vendégünket.

Hosszú idő után összefutottam ezzel a hölggyel, és szinte meg sem ismertem annyira lefogyott, de ahogy megtudtam a beszélgetés során hosszú és fájdalmas út vezetett idáig. Meg lehetett volna takarítani egy 6 hónapos kitérőt, ha türelmesebb lett volna.

3.  Türelem!

A mai világ nem a türelmes embereknek készült. Én ezt nagyon tudom, mert magam is türelmetlen ember vagyok. Minden új diéta, edzésmódszer azt ígéri, hogy gyorsan le fogsz fogyni, gyorsan meg fogsz erősödni. A test nem így működik…

Változás már hamar jelentkezik, de lehet, hogy ezt észre sem fogod venni, mert már új célokat tűztél ki magadnak. Írd le az elején, hogy mit akarsz elérni és kövesd a fejlődésed. Az emlékezet konstruktív és egyáltalán nem objektív, ráadásul a testképedet egészen másképp látod belülről, mint ahogy az kívülről látszik.

Garantálom, hogy 3 hónap edzés után fel sem fog tűnni, ha elérted a kitűzött célt, mert addigra már új célod lesz. Nálunk a Jógaligetben van rá lehetőség, ha egy papíron vezesd a testtömeg indexed, és a testzsír %-od, de kb 200 emberből 1 teszi ezt meg rendszeresen, pedig ez a kulcsa annak, hogy tudják örülni a sikereidnek és ne legyél folyamatosan elégedetlen azzal amit elértél. A siker nagy motivációt ad, ne rontsd el az egészet azzal, hogy elégedetlen vagy, mert neked már új célod van azóta, ráadásul ezt észre sem vetted.

Névtelen.jpg

4. Kitartás!

Próbálok nem ítélni, de aki már sok embert látod edzeni, annak van tapasztalata abban, hogy ki lesz sikeres a sportban és ki nem. Néhány alkalom után már látszik, hogy ki lesz állandó vendég egy órán és ki az aki néhány alkalom után lemorzsolódik. Azok, akik egy edzésen mindig eggyel, kettővel több ismétlést végeznek, vagy pl jógában a „vezényszó” után 2 mp-el fejezik be a gyakorlatot és nem 2 mp-el előtte, azok szoktak állandó vendéggé válni, és azok képeseket átformálni a testüket és az életüket is.

Azoknak, akiknek úgy kell imádkozni, hogy még eggyel több ismétlést nyomjanak le, vagy ne hagyják abba a gyakorlatot a kitűzött idő előtt kevés a kitartásuk és ők nem lesznek sikeresek abban amit csinálnak.

Vizsgáld meg magad, hogy Te mennyire vagy kitartó. Ha tudod magadról, hogy feladod a kitűzött célokat, akkor verd át magad. Válassz egy olyan barátot, ismerőst, családtagot aki akkor is megadja a motivációt amikor neked nincsen és elrángat edzeni. Írd be a naptáradba nagy betűkkel azt, hogy EDZÉS!, tűzz ki célokat és folyamatosan mérd, hogy hol tartasz a célhoz képest. Van egy alap személyiségünk, de azt lehet alakítani és meg lehet tanulni kitartónak lenni, csak rohadtul nehéz… Rajtad áll!

5. A fejlődés nem folyamatos!

17 és 25 éves korom között rendszeresen jártam konditerembe, hetente 3-4-5 alkalommal. Ma már másképpen csinálnám a dolgaimat, de ez a pár év jó volt egy önismereti tréningnek és a testemről is sokat tanultam. Észrevettem, hogy teljesen véletlenszerűen tudtam az erőszintemet növelni, volt hogy 5-10 kilóval tudtam többet emelni rövid idő alatt, volt, hogy hetekig megrekedtem egy szinten a legkeményebb edzés ellenére.

Néhány év alatt rájöttem, hogy a fejlődés kezdetben robbanásszerű, az izmok nagyon gyorsan adaptálódnak egy új mozgáshoz, edzéshez, de után jön egy plató. Ilyenkor sokáig nem leszünk erősebbek, gyorsabbak, a fogyásunk is megáll, majd bumm, történik valami és megint fejlődtünk egy csomót.

Az a lényeg, hogy ezt előre lásd, és ha éppen megállt a fogyásod, vagy nem látod a fejlődést, akkor is edz rendesen, ne hajtsd túl magad, de azért keresd a kihívásokat (ésszel) és hamarosan megint látni fogod az eredményt.

6. Étkezés!

Erről a részről rengeteget tudnék írni és valószínűleg még fogok is. Az újévi fogadalmak szempontjából most csak azt tartom fontosnak, hogy a mozgás önmagában is elég ahhoz, hogy változtass magadon. Ha eddig X kalóriát ettél, és Y-t égettél, akkor a kettő egyenlege fogja meghatározni a tested reakcióját. Ha ugyannyit eszel  mint korábban, és többet égetsz mint eddig, akkor fogyni fogsz. Az, hogy mennyit, attól függ, hogy mennyit eszel és mennyit mozogsz.

Nem érdemes egyszerre túl sok mindenen változtatnod, most csak kezdj el edzeni és ne változtass az étrendeden. Várd meg mit reagál a tested és 1-2 hónap múlva igazítsz az étrenden is. Ha sok mindent változtatsz egyszerre, akkor az túl nagy sokk a testednek és esetleg zátonyra futhat a hajó, mert nem lesz energiád edzeni, esetleg egy esztelen diéta miatt a kedélyállapotod romlik, ami rontja a kitartásod, stb.

Emlékezz mint mondtam, fokozatosság és türelem és egy jó nagy adag kitartás!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogaliget.blog.hu/api/trackback/id/tr124990178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása