HTML

Jógaliget blog

Ebben a blogban a Jógaliget és Fitness Stúdió munkatársai (Timka, Ákos és Ádám) írnak a sportos életről. Van itt mindenféle info jógáról, TRX-ről, Spinningről és más sportokról. www.jogaliget.hu

Friss topikok

  • kudné: Szuper ez a cikk! Én nem rég találtam rá a TRX-re ami nagyon bejött nekem még akkor ha nem "tökéle... (2017.01.23. 15:55) Neked is jó lehet a TRX?
  • Bálintné Nagy Zsófia: Tetszett a cikk, hasonlóan az "itt fáj, ott fáj" miatt jógázom egyre többet. A gerincjóga nagyon j... (2013.04.02. 18:35) 6 ok, amiért egyre népszerűbb a jóga
  • Téltábornok: Köszönöm a tippeket,és válaszokat!Ha lesz egy kis időm, akkor mindenképp elmegyek dokihoz, már sze... (2013.01.22. 00:38) Gerincfájás? Itt a megoldás - 2. rész

2013.09.13. 09:33 Tmk

Gondolkodj Pilates módra avagy mi a Pilates módszer titka?

Ezúttal Pilates-oktatónk, Petra készített egy összefoglalót a Pilates eredetéről, és alapelveiről.

Olvassátok szeretettel!

 

Könnyebb Pilates-fejjel gondolkodni, ha tudod, ki volt Pilates.

Bátran állíthatom, nem mindennapi ember!

Joseph Pilatu 1880-ban született Németországban. Apja sikeres tornász és artista volt. Az ifjú Pilatu apja nyomdokaiba szeretett volna lépni, de ezért nagyon sokat kellett küzdenie, mert beteges gyermek volt : asztma, angol kór és reuma is kínozta - ezeket akkoriban nem tudták kezelni, de Pilatu kitartó volt, tizenéves korától aktívan sportolt. A lehetőségeihez mérten mindent kipróbált, még a síelést és szabadtüdős búvárkodást is. Különösen érdekelte az anatómia, amit autodidakta módon tanult, és eközben tanulmányozta a jógát, és más mozgásformákat is.

Szorgalma meghozta a gyümölcsét. 1912-ben Angliába költözött, ekkor változtatta meg Pilatesre az eredetileg görög származású nevét. Angliában valóra vált az álma: artista lett! Megélhetése érdekében másodállást is vállalt: detektíveket oktatott önvédelemre a Scotland Yard számára.

1914-ben már olyan fitt volt, hogy modell munkákat vállalt anatómiai tablók készítésekor. Az I. világháború elején internálták, de a mozgásból és társai tornáztatásából itt sem adott alább. Így ő és társai egészségesek és ellenállóak maradtak és állítólag ezért élték túl az 1918-as spanyolnátha járványt. Fogsága alatt a tábori kórházban segédkezett, az orvosokat is elkápráztatva állított talpra reménytelennek tűnő eseteket.

A háború után visszaköltözött Németországba, de hamar kiábrándult az egyre erősödő nácizmusból, ezért Amerikába költözött, és a hajóúton megismert későbbi feleségével Clara-val megnyitotta saját stúdióját New Yorkban. A Pilates módszert gyorsan megkedvelték a táncosok, rögtön utánuk a sérült versenyzők is, és végül a mozgásforma elterjedt az elit körében is.

Kevesen tudják, hogy a pilates gyakorlatok nagy részét eredetileg speciális torna gépekre fejlesztette ki. Amikor 1967-ben tűz ütött ki a stúdiójában, Pilates ezek mentése során majdnem életét vesztette. Leszakadt alatta a padló, és csodák csodájára az alatta lévő szint mennyezetén lógva menekült meg az akkor 83 éves fitt tornász. Sajnos még ebben az évben meghalt, de haláláig a módszer tökéletesítésén dolgozott sikeresen.

Különleges és rendkívüli akarattal rendelkező ember volt Pilates, bizonyította, hogy kitartással bármire képesek vagyunk.

JosephPilates_Age1.jpg

Milyen alapelveket tűzött ki a pilates gyakorlói számára?

Koncentráció, pontosság, légzés, nyújtás, kontroll, központosítás, áramlás. Ez a sok minden ijesztő lehet az első pilates órádon, mivel rengeteg instrukciót kapsz a gyakorlatok végrehajtása közben. Kezdetben elég csak egy valamire figyelni, a rendszeres gyakorlással a tested és az elméd megszokja majd, hogy ezekre a finomságokra érdemes odafigyelni, mert a gyakorlatok kivitelezése ettől lesz hatásos és kecses.

Vegyük sorra:

  1. koncentráció, vagyis maximális figyelem magadra, izmaid összehangolt működésére. Ha ezt gyakorlod, érdekes megfigyelésekre tehetsz szert, akár autodidakta módon tanulhatod az anatómiát, a saját anatómiádat.
  2. Pontosság, avagy precíz kivitelezés, mert a részletekben is rejtőzködhet kihívás ;-). Ha nem érzel semmit végrehajtás közben, valószínűleg megfeledkeztél egy apró részletről - és ez a legkönnyebb gyakorlatokra is vonatkozik!
  3. A légzés főleg mellkasba történik és folyamatosan lassul, mélyül gyakorlás közben. Ez a módszer nemcsak a torna közben hasznos, Pilates például ezzel gyógyította az asztmáját.
  4. Nyújtás - akkor sikerült jól az órai gyakorlás, ha óra végén magasabbnak érzed magad, hiszen minden gyakorlat a helyes testtartást erősíti gondolati és fizikai szinten egyaránt.
  5. Kontroll: pilates órán ne használd ki a gravitációt vagy a lendületet, minden mozgást izomkontrollal végezz! Ez segíti a mély izmok bekapcsolódását, esetleg tudatos használatát pl: a gátizmokét.
  6. Központosítás: minden gyakorlat anatómiailag helyes medencehelyzettel történjen, a hasizmok állandó tónusban tartásával. Ez az a gondolat, ami miatt az orvosok és gyógytornászok is elismerik Pilates mozgásrendszerét. Manapság főleg derékfájások kezelésében és a lapos has kialakításában látjuk hasznát.
  7. Áramlás: minden gyakorlatnak megvan a maga dinamikája, így törés nélkül folyamatosan végrehajtható, és szinte megfeledkezel a kiinduló helyzetről.

 

Hogyan léphetsz tovább, hogyan találhatsz új kihívásokat ebben a mozgásformában?

Ha

  • lassúnak érzed a hagyományos pilates órát,
  • jobban szeretnél elfáradni,
  • elsajátítottad az alapgyakorlatokat, és új kihívásokra vágysz
  • egy kis izzadással jól esne levezetni a napi feszültséget,

akkor látogass el a  pilates flow órára!

bg-1-455479.jpegA pilates gyakorlatok sokoldalúak, miközben az egyik izmod erősödik, a másik nyúlik. Ha mindezt egyszerű koreográfiába ágyazzuk, akkor a pilates gyakorlatait zsírégető zónában gyakorolhatjuk. Ugrálás nélkül, folyamatos, lassú egymásra épülő gyakorlatokból alakul ki a koreográfia, amit könnyen megjegyzel, mert logikus, átgondolt.

Ez egy alapos átmozgatás, melynek mellékhatásaként főként a hasizmaidban izomláz jelentkezhet, kitartó gyakorlás esetén a törzsizmaid megerősödnek, hajlékonyabb leszel és szép tartású.

Mindenkit szeretettel várok az óráimon!

Kabak Petra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogaliget.blog.hu/api/trackback/id/tr515510441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása