HTML

Jógaliget blog

Ebben a blogban a Jógaliget és Fitness Stúdió munkatársai (Timka, Ákos és Ádám) írnak a sportos életről. Van itt mindenféle info jógáról, TRX-ről, Spinningről és más sportokról. www.jogaliget.hu

Friss topikok

  • kudné: Szuper ez a cikk! Én nem rég találtam rá a TRX-re ami nagyon bejött nekem még akkor ha nem "tökéle... (2017.01.23. 15:55) Neked is jó lehet a TRX?
  • Bálintné Nagy Zsófia: Tetszett a cikk, hasonlóan az "itt fáj, ott fáj" miatt jógázom egyre többet. A gerincjóga nagyon j... (2013.04.02. 18:35) 6 ok, amiért egyre népszerűbb a jóga
  • Téltábornok: Köszönöm a tippeket,és válaszokat!Ha lesz egy kis időm, akkor mindenképp elmegyek dokihoz, már sze... (2013.01.22. 00:38) Gerincfájás? Itt a megoldás - 2. rész

2013.10.06. 07:17 JuhaszAk

Polar FT7 és Polar H7 szenzor összehasonlítás

Címkék: pulzusmérés jógaliget tippek fogyáshoz www.jogaliget.hu

 Még csak 3 hónapja használok egy Polár FT7-es pulzusmérős órát, de őszinte híve lettem az edzés közbeni pulzusmérésnek. Erről két cikket is írtam már itt a Jógaliget blogon.

Melyik edzés a leghatékonyabb

Így eddz hatékonyabban!

A pulzusmérés segítségével az edzésre fordított időt sokkal hatékonyabbá tettem, mert képes vagyok a megcélzott intenzitást centire elérni és megtartani, és így csökkentettem azoknak a gyenge intenzitású szakaszoknak a mennyiségét, melyek csak az időt viszik, de nem hoznak semmit a „konyhára”.

Ráadásul pulzusméréssel minden edzésem sokkal biztonságosabb, mert ha azt látom, hogy a szívverésem közeledik a veszélyes tartományhoz (HRmax 95%), akkor elég megállnom egy rövid időre és a pulzusom visszatér a biztonságos tartományba. Ez főleg akkor jön jól, ha egy olyan új edzést próbálok ki, aminek nem ismerem még az intenzitását, és a testem még nincs hozzászokva a terheléshez, ezért a szívem nagyon kalapál.

Néhány hete bővítettem Polár készletem és vásároltam egy H7-es jeladót. Minden Polár óra egy rugalmas gumi pánttal rögzíthető jeladótól kapja a pulzus értékeket. A H7-es csomag csak ezt a pántot és a jeladót tartalmazza, mivel ez az eszköz Apple eszközökkel alkalmazható (Iphone, Ipad).

Emlékszem még arra, hogy milyen tanácstalan voltam akkor, amikor az első Polár katalógust nézegettem, ezért ebben az írásomban az FT7-es órát és a H7-es jeladót hasonlítom össze és belenézhettek az internetes Polár profilomba is, ami azért hasznos, mert az első edzés előtt nincs info azzal kapcsolatban, hogy milyen adatokat fogsz látni a weben. Mire ezt megtapasztalod, addigra már elkötelezted magad az egyik termék mellett és lehet, hogy nem a számodra megfelelőt választottad.

Termék

Polar FT7

Polar H7 jeladó

Óra van hozzá?

van

nincs

Hogyan működik?

Az órát előre összehangolják a   jeladóval, elég csak egy gombot megnyomnod és a karóra kijelzőjén látod az   edzésed adatait.

Le kell töltened a Polar Beat   alkalmazást és a jeladót össze kell hangolnod a telefonododdal, tableteddel. Ez   csak pár kattintás. A Polar Beat alkalmazás ingyenes.

Netes szinkronizálás

külön eszközzel, melynek ára kb   15.000 Ft

netkapcsolat esetén automatikus a   szinkronizálás, ha létrehoztad a netes Polár profilod

Ár

kb 30.000 Ft

kb 20.000 Ft

 

polar-ft7-fekete-ezust-ferfi-pulzusmero-ora.jpg polar-h7-bluetooth-mellkasi-jelado.jpg
polar-flowlink.jpg

Polar FT7-es óra, egy H7-es jeladó és a Flowlink.

A táblázatból látható, hogy a Polar FT7-es csomag tartalmazza az órát és a jeladót, az ára így kb 30.000 Ft, míg a Polar H7-es jeladó 20.000 Ft és nem tartalmaz karórát. A Polar H7-es jeladó csak Apple termékekkel szinkronizál biztonságosan az ún Bluetooth Smart szabványú kapcsolaton keresztül.

Ha Androidos telefonod van, akkor is van megoldás, mert egy másik Polar jeladó kommunikál az androidos telefonokkal, de a Polar szoftveresen még nem támogatja az Android rendszert, ezért nincsen Polár Beat app ilyen rendszerre. (2013. októberi állapot). Állítólag az ennek az oka, hogy az Androidos hardvereken a Bluetooth Smart szabvány nem egységes. Vannak olyan telefonok amelyekkel működnek a Polar jeladók, van amivel nem, ezért ezért a Polar nem fejlesztett még androidos alkalmazást, azaz a lényeg pont hiányzik és app hiányában a Polár weboldalával nem lehet szinkronizálni az edzéseket. Egyébként kb 10 másik alkalmazás létezik androidos pulzusmérésre, tehát ha a telefonod, tableted tudja a Bluetooth Smart protokolt, akkor már most is tudod használni a Polar jeladót.

FT7 előnyök:

  • Az óra vízálló, tehát edzés közben is lehet viselni, sőt én már uszodában is teszteltem a rendszert és a víz alatt is működött
  • Edzés közben kényelmesebb egy karórán figyelni a pulzust, mint egy telefonon, amit letettél magad mellé. A telefonra, tabletre ráléphetnek, és futás, kerékpározás közben magadra kell rögzítened a telefonod.
  • Az FT7 a korábbi edzéseid adatai alapján meghatároz egy pulzus értéket, ami felett Fitness és alatta FatBurn zónának minősíti a tartományt. Ez segít abban, hogy a pulzust az általad kiválasztott tartományban tartsd. (ezt a H7 is tudja természetesen, és ráadásul több zónát különböztet meg)
  • A gyártó ígérete szerint az FT7 jeladója kb 2000 órát bír ki, ami több évi edzést jelent. Régi Polár felhasználó mondta nekem, hogy az órában hamarabb kifogy az elem, mert az folyamatosan működik, akkor is, ha nincs rajtad.
POLAR-FT4-1screen.png POLAR-FT4-2screen.png POLAR-FT4-3screen.png
POLAR-FT7-sreen5.png POLAR-FT7-screen6.png

FT7-es képernyőképek. Az alsó sorban lévő képeken az látszik, hogy az FT7 szerint a Fitness/Fat Burn zóna határa 135-ös pulzusnál van. (Ezt mindenkinél egyedileg határozza meg a szoftver) Képek: zerge.info

 

FT7 hátrányok:

  • Az FT7-es esetében kevésbé látványos szoftvert kapunk, mint a Polar Beat alkalmazás használatával. Edzés közben azért kényelmesen követhető az aktuális pulzus, a kalória felhasználás, az aktuális idő és az edzés hossza. (Ezeket az óra külön képernyőn mutatja, ezért ha mindre kíváncsi vagy, akkor váltogatnod kell a képernyők között.)
  • Az FT7 hátránya, hogy ha nem szinkronizálod az edzéseket a netes profilba, akkor az órán nem igazán lehet tanulmányozni a korábbi edzések adatait. Valami összesítést a karórádon is megnézhetsz, de nagyon pici a kép.
  • Az FT7-es hátránya, hogy szükséges egy külön USB eszköz a szinkronizáláshoz. Maga szinkronizálás kényelmes, mert rá kell ültetni az órát a tálcára és az utolsó szinkronizálás óta elvégzett összes edzés egy pillanat alatt felmászik a netre.

 

H7 előnyök:

  • Ha van egy Apple telefonod vagy tableted, akkor olcsóbban tudsz pulzust mérni. A H7-es jeladó kb fele annyiba kerül, mint egy FT7 a Flowlinkkel együtt.
  • A PolarBeat alkalmazás nagyon szuper, edzés közben láthatod a kalória felhasználás, pulzust, ha futó vagy kerékpár edzést tartasz, akkor a megtett utat egy térképen is követheted. A szinkronizálás beállított profil esetén automatikus.
  • A H7 sokkal több adatot szolgáltat, amit a Polár profilodban később is meg tudsz nézni. Ha a GPS be volt kapcsolva, akkor visszanézheted egy térképen merre jártál, illetve legfontosabb különbség, hogy az FT7 nem rögzíti edzés közben a pulzus változását, de a H7 ezt megteszi.

 

Polar-Beat-App-praesentiert-Trainings-App-naechsten-Generation-2012.jpg

imagesCA6PV8RA.jpg IMG_3188.jpg

 

Látványos képernyőképe. A lényeg, hogy követhetjük edzés közben és után a pulzust, a kalória felhasználást, a megtett távolságot és azt, hogy melyik pulzus zónában mennyi időt töltöttünk. A többi csak csilli-villi marketing.

 H7 hátrányok:

  • Egy tabletet nem tudsz magaddal vinni a futáshoz, a telefonod pedig vízhatlanná kell tenned és magadra kell csatolnod. Ezt sokan megteszik amúgy is, mert jó mp3 lejátszónak, de néhány ezrest el kell költeni egy megfelelő tokra.
  • A H7 állítólag csak 200 óráig bírja egy elemmel, ami intenzív használat esetén néhány hónapra elég.
  • A telefonod legfeljebb 3-4 órát fogja bírni egy töltéssel, amit azt jelenti, hogy egy hosszabb futásra, bringázásra nem lesz elég a juice.

 

Képernyőképek a Polarpersonaltrainer.com - ról

Névtelen_5.jpg

A H7-es szenzor rögzíti ezdés közben a pulzusod, ezért edzés után végig tudod nézni az adatokat mint egy EKG ábrát. Ez egy otthoni jóga gyakorlásom adatai, jól látható, hogy inkább az alacsonyabb intenzitású zónákban járt a pulzusom.

Névtelen2_2.jpg

Ugyanez FT7-el sokkal egyszerűbben néz ki, mert az FT7 nem rögzíti edzés közben a pulzust, csak azt, hogy a Fat Burn és Fitness zónában mennyi időt töltöttem. Ez egy csportos TRX óra eredménye a Jógaligetben. Látahtó, hogy a Fitness zónában voltam többnyire.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogaliget.blog.hu/api/trackback/id/tr695552205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása