HTML

Jógaliget blog

Ebben a blogban a Jógaliget és Fitness Stúdió munkatársai (Timka, Ákos és Ádám) írnak a sportos életről. Van itt mindenféle info jógáról, TRX-ről, Spinningről és más sportokról. www.jogaliget.hu

Friss topikok

  • kudné: Szuper ez a cikk! Én nem rég találtam rá a TRX-re ami nagyon bejött nekem még akkor ha nem "tökéle... (2017.01.23. 15:55) Neked is jó lehet a TRX?
  • Bálintné Nagy Zsófia: Tetszett a cikk, hasonlóan az "itt fáj, ott fáj" miatt jógázom egyre többet. A gerincjóga nagyon j... (2013.04.02. 18:35) 6 ok, amiért egyre népszerűbb a jóga
  • Téltábornok: Köszönöm a tippeket,és válaszokat!Ha lesz egy kis időm, akkor mindenképp elmegyek dokihoz, már sze... (2013.01.22. 00:38) Gerincfájás? Itt a megoldás - 2. rész

2013.01.07. 14:41 JuhaszAk

Gerincfájás? Itt a megoldás - 2. rész

Címkék: jóga derékfájás gerincjóga

Az alábbi cikkünk 2012. augusztusban jelent meg a Jógaliget hírlevélben. A cikket én írtam.

Már fáj a hátam, mit tegyek?

Amikor 25 éves  koromben először „becsípődött” a derekam, egy csontkovács rakott helyre.  Akkor egyetlen alkalommal használt ez a megoldás, de később még többször megismétlődött a több hetes lábadozással járó „lumbágós” állapot és a csontkovács terápiája nem javított a helyzeten. Igazi megoldást csak az jelentett, amikor 32 évesen  jógázni kezdtem. Miért?

Anatómiai  szempontból mi a gerincfájdalmak leggyakoribb forrása?

Gerincünk tartja   a teljes felsőtestünk csontozatát, és egyben testünk szilárd vázának   legfontosabb építőköve (oszlopa). A gerinc a medencénken keresztül vezeti el   az alsó végtagok irányába a teljes felsőtest tömegét és a gerincoszlop,   szalagok és izmok együttes munkájával valósulnak meg a felsőtest mozgásai. A   gerincoszlop ülő- és álló helyzetben is komoly terhelésnek van kitéve.

A gerinc alsó   csigolyái vastagabbak, robosztusabbak a nyaki- vagy háti csigolyákhoz képest,   ami nem véletlen, mivel a gerincnek ezen a szakaszon több terhet kell   viselnie. Ez a szakasz kritikus terület, mivel a törzs előre és hátra döntése   itt valósul meg, azaz itt keletkezik a legnagyobb terhelés. Normális esetben   a gerinc képes ezt tolerálni, de ahogy telnek az évek és ezzel együtt a   testünk is átalakul, úgy egyre könnyebb egy-egy rossz mozdulatot tenni.

A csigolyák   összeköttetéséért az alsó és felsőízületek (kisízületek) és a porckorongok   felelnek. A porckorong két csigolya között helyezkedik el és funkciója a   csigolyák egymástól való távoltartása és a gerincet érő mechanikus terhelések   (pl ugrálás, rázkódás, ütődés) csillapítása. A porckorong kezdetben rendkívül   rugalmas anyag, melynek a belső kocsonyás magját (nucleus pulposus) több rugalmas gyűrű veszi körül (mint a hagyma héjai), melynek neve annulus   fibrosus.

A porckorongok   víztartalma és rugalmassága az idő múlásával fokozatosan csökken, és állapotukat   jelentősen befolyásolja a testsúly, az életmód, munkakör. A mai világban akár   már a 20-as éveinkre kerülhetnek   olyan állapotba, mely veszélyes lehet számunkra.

gerinc.jpg

        

Akár egy 20-30   éves, kiváló testalkattal rendelkező élsportoló is válhat érintetté, mivel az   erősportokban (pl nehéz atlétika vagy testépítés) a testsúly bőven az  optimális állapot felett van (az izom 3x olyan nehéz, mint a zsír), és a rendszeres, kemény edzés hatására a csigolyákat fokozott terhelés éri. Nem kell azonban élsportolónak lenni ahhoz, hogy érintetté váljunk.

Az is „elég”, ha mozgásszegény életmódot folytatunk, a munkahelyen sokat ülünk, esetleg olyan  munkánk van, ahol rendszeresen emelnünk kell, vagy pl sokat ülünk autóban és   a rázkódás kezdi ki porckorongjainkat. Ebben az esetben már 30-as éveinkre (!) a porckorongok összeesnek a csigolyák és testünk súly alatt. Ezt úgy lehet legjobban szemléltetni, mintha egy félig vízzel telt lufit a két tenyerünk   között összenyomnánk. A lufi – azaz a porckorong – ilyenkor oldalra kitágul,  és valamely irányba kitüremkedik. Szerencse vagy inkább szerencsétlenség,  hogy a porckorongban nincsenek idegek, így ezt a köztes, romló állapotot nem   vesszük észre és nem is ez felel a fájdalom kialakulásáért.

Akkor kezdődik a   fájdalomérzet, amikor ebben a krónikus állapotban a kitüremkedő porckorong   nyomni kezdi a kilépő ideggyököket. Kezdetben, amikor a porckorong még csak   kicsit nyomódik össze, az ideget is kevésbé nyomja, ezért az időnként   jelentkező fájdalom gyorsan jön és valamennyi idővel el is múlik. Ha azonban   előrehaladott ez az állapot, akkor a nyomás is fokozódhat és ilyen esetben a   fájdalom is nehezebben szűnik meg. A fájdalmat okozhatja a gerinc melletti tartó   izmok kifáradásos gyulladása is. Ezek az izmok azért fáradnak el, mert a test   automatikusan megpróbálja a tartást úgy módosítani, hogy a porckorongra jutó   nyomás csökkenjen és megszűnjön az ideggyökök nyomása, ez azonban túlterheli   a tartóizmokat.

Abban az esetben,   ha a porckorongot érő nyomás olyan jelentős, hogy a rugalmas héj átszakad és  a belső kocsonyás anyag kitüremkedik, akkor perforált gerincsérvről (discus  hernia) beszélünk. Előfordul, hogy ez a kitüremkedés annyira megnyomja a   deréktáji szakaszban kilépő idegeket, hogy a vizelettartási zavarok   keletkeznek, esetleg a fájdalom kisugárzik az alsó végtagokba.

serv.jpg

Mit tehetek,  ha már megtörtént a baj?

A legegyszerűbb   megoldás az, ha nem ülsz soha széken, nem emelsz többé, és otthagyod a  munkád. Ez azonban nem reális, ezért csak az segít, ha ellensúlyozni tudjuk a   negatív hatásokat, és javítjuk a tartásunkat. Ezt a legjobban gyógytornával, jógával, pilatesszel tudjuk elérni.

Ezen sportokkal  újabb sérülést nem okozunk magunknak, megerősítjük a gerinc melletti   tartóizmokat, így javítjuk a tartásunkat, növeljük a porckorongok tápanyag ellátottságát, oldjuk a mindennapi élet során  túlterhelt tartóizmok feszültségét és heti 3 edzés esetén a testsúlyunkat is  csökkenthetjük. Nekem bevált a módszer és ha Te sem szeretnél a műtőasztalra  kerülni, akkor Neked is javaslom, hogy kezdj el foglalkozni gerinced  egészségével és légy kitartó.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogaliget.blog.hu/api/trackback/id/tr194999156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téltábornok 2013.01.19. 19:44:19

Nekem csak a hátam van becsípődve! Vajon a hővel való gyógyítás szóba jöhet?

Tmk 2013.01.19. 23:14:29

Kedves Téltábornok!

Nem tudom, hogy hővel való gyógyítás alatt pontosan mit értesz?

Elképzelhetőnek tartom, hogy a hőt ajánlhatják izomlazító, fájdalomcsillapító céllal, hacsak nincs gyulladás, mert akkor ellenjavalt. És ha becsípődés alatt ugyanazt értjük, akkor abban biztos vagyok, hogy a hő nem "gyógyítja" a becsípődést, mert nem szünteti meg annak okát.

Azt tanácsolom, kerüld el az olyan szakembereket akik személyes találkozó és vizsgálat nélkül ajánlanak megoldást a problémádra.

Leggyakrabban a becsípődés érzést - amikor pl egy előrehajlásból nem tudsz felemelkedni - a kisízületek közötti ízületi tok egy kis darabkájának beszorulása okozza.

Nem lehetünk biztosak benne, hogy nálad is ez a helyzet.

Ha így lenne, akkor tengelyirányú nyújtások és nyújtózások okozhatnak enyhülést.

A fájdalom elmúltával a gerinc melletti tartóizmok erősítésével és a porckorongok tápanyagellátásának biztosításával lehetne elkerülni a következő hasonló esetet.

Timea

DonJak 2013.01.20. 20:53:48

Fórumokon, és a tévékben hallottam, hőterápiás módszerekről,mint fájdalomcsillapító. Konkrétan egy derékövről van szó,ami teljesen természetes, és a meleggel gyógyít.

DonJak 2013.01.20. 20:55:47

Bocsi, téltábornok vagyok, másik címről!!!

JuhaszAk 2013.01.21. 13:24:15

@Téltábornok: Ez nem gyógyításnak tűnik, hanem inkább a tünetek csillapítása, ugyanis hő hatására (pl bemelegítő krémek) az izmok vérellátása javul ami fájdalomcsillapító hatású. Pl amikor megsérülünk és odakapjuk a kezdüket a sérülésre.

Én nem ajánlom, mert a meleg a gyulladás nagy barátja és ha a hátfájásod oka az izmok kifáradásos gyulladása, akkor ezzel hosszú távon nem teszel jót magadnak.

Timka leírta: MRI-vel kombinált orvosi kivizsgálást javaslok, majd az orvosi vélemény után egy szakértő gyógytornásszal érdemes megbeszélni a továbbiakat. Ezer kimenet lehet, gyógyszeres fájdalomcsillapítás, izomlazítás, dekompresszió amíg a fájdalom meg nem szűnik, utána rehabilitációs és/vagy prevenciós gyógytorna. Sok esetben a gyógytorna kúra után gerincjógát javasolnak a gyógytornászok, de ez a diagnózistól függően lehet már a gyógytorna mellett vagy akár helyette is.

Téltábornok 2013.01.22. 00:38:50

Köszönöm a tippeket,és válaszokat!Ha lesz egy kis időm, akkor mindenképp elmegyek dokihoz, már szerencsére nem fáj annyira, de addig kipróbálom, ha eljutok a gyógyszertárba!
süti beállítások módosítása