HTML

Jógaliget blog

Ebben a blogban a Jógaliget és Fitness Stúdió munkatársai (Timka, Ákos és Ádám) írnak a sportos életről. Van itt mindenféle info jógáról, TRX-ről, Spinningről és más sportokról. www.jogaliget.hu

Friss topikok

  • kudné: Szuper ez a cikk! Én nem rég találtam rá a TRX-re ami nagyon bejött nekem még akkor ha nem "tökéle... (2017.01.23. 15:55) Neked is jó lehet a TRX?
  • Bálintné Nagy Zsófia: Tetszett a cikk, hasonlóan az "itt fáj, ott fáj" miatt jógázom egyre többet. A gerincjóga nagyon j... (2013.04.02. 18:35) 6 ok, amiért egyre népszerűbb a jóga
  • Téltábornok: Köszönöm a tippeket,és válaszokat!Ha lesz egy kis időm, akkor mindenképp elmegyek dokihoz, már sze... (2013.01.22. 00:38) Gerincfájás? Itt a megoldás - 2. rész

2013.03.23. 15:42 JuhaszAk

6 ok, amiért egyre népszerűbb a jóga

Címkék: stressz jóga derékfájás jógaliget

 

Néhány internetes cikk szerint az elmúlt két évtizedben megduplázódott a jógát gyakorlók száma. A Yoga Journal magazin által publikált felmérés eredménye alapján az USA-ban 2008-ban 15,8 millió ember jógázott rendszeresen. Ez a szám elég magasnak tűnik a 308 millió amerikaihoz képest, de az értékeléshez jó lenne tudni, hogy mennyien futnak, úsznak rendszeresen.

Nálunk nem készült ilyen felmérés, de az biztos, hogy a jóga hazánkban is egyre népszerűbb. Az elmúlt 3 évben legalább 15 stúdiót nyitottak Budapesten és folyamatosan hallani arról, hogy újabbak nyílnak. Néhány éve indultak el a jóga fesztiválok és megdöbbentő látni, ahogy minden alkalommal egyre többen jönnek ki egy ilyen jóga ünnepre. Ez is azt mutatja, hogy mi éppen most éljük át a jóga boomot.

485914_4799621428208_1220942596_n.jpg

 

Miért ilyen népszerű a joga és miért válik még mindig egyre népszerűbbé? Összeszedtem pár lehetséges választ:

 A „jobban érzem magam” hatás

Alap igazság, hogy jóga óra után mindenki jobban érzi magát. Óra után én is rendszeresen látom magam körül a kisimult arcokat és átszellemült tekinteteket. Jóga után jobban érzi magát az is akinek a háta fáj, aki a napi hajtás után azért menekül be egy jóga terembe, hogy egy kicsit lelassuljon és az is akinek csak annyi igénye van, hogy kettesben legyen önmagával 90 percet. Jóga után én is ellazultnak érzem magam, ez eltart kb 1 napig, utána megint jön a szokásos itt fáj-ott húzódik érzés és az az egyetlen megoldás, ha megint odaállok a matracra.

A jóga „csomag”

Az USA Department of Aging (béna fordításban: Öregedési Kormányhivatal) szerint a jó fizikai egészségnek négy összetevője van: erő, rugalmasság, egyensúly és állóképesség. Nagyon érdekes, de egy átlagos jóga óra ezt mind biztosítja számunkra. Az álló ászanák erőt és állóképességet adnak, minden órán sokat egyensúlyozunk és a gyakorlatok legalább fele nyújtja az izmainkat. Kevés olyan sport van, ami ennyire egyenletesen fejleszti a testünket. Ez a jóga „csomag”, amiben benne van minden amire szükségünk van és amitől jobban érezzük magunkat.

Rettenetes fizikai állapotban vagyunk

Egy mai nyugati átlagfelnőtt nagyon rossz fizikai állapotban van. A népesség 60-70%-a túlsúlyos a sok cukros étel és a kevés mozgás miatt, sokat ülünk a számítógép előtt és a gerincünk már akár a 20-as éveinkre olyan állapotban van, hogy fiatal korunktól derék- és vagy nyakfájással élünk.

A jóga elterjedését segíti, hogy mikor észleljük ezeket a tüneteket és rájövünk, hogy nem így akarunk élni, addigra már nem tudunk futni vagy más intenzív sportot űzni, mert az ízületeink nem bírják a terhelést. Ezért aztán egyre több 20-30-40 éves ember fordul a jóga felé, mert a jógát akkor is lehet kezdeni, ha fájós a derekad, kopott a térdízületed vagy túlsúlyod van. Ha nem Asthanga jógával kezded, akkor garantált, hogy az állapotod nem romlani, hanem javulni fog.

Stresszesek vagyunk

Az anyagi világ sok lemondással jár és ennek első számú ára az idő. Rohanunk reggeltől estig és az egész napos logisztika kifáraszt minket fizikailag és mentálisan is. Milliók küzdenek stresszel, és nő a depressziósok száma. Mi erre a mai társadalom megoldása? Szedj nyugtatót vagy antidepresszánst, tehát takard el a tüneteket.

Az igazi megoldás az lenne, ha felismernénk, hogy nekünk mi okoz nehézséget és változtatnánk az életünkön, de ebből a világból nagyon nehéz kiszállni. Hiába adod fel a stresszes munkád, mi a garancia, hogy egy másik munkakörben kevesebb gondod lesz?

A világot nem lehet olyan mértékben megváltoztatni, hogy holnaptól mindannyian jól érezzük magunkat benne, nekünk kell megváltoznunk. A jóga is gyógyszer, amiből mindenki annyit vesz be, amennyire szüksége van. Ha kezelni akarod a stresszes tüneteket, akkor elég ha hetente 2-3 alkalommal jógázol egyet. Az életed ugyanaz lesz, mint korábban, de jobban bírod majd a feszültséget kezelni.

Mindenkinek a maga jógáját

A „jógát” egységes sportnak vagy irányzatként kezeljük, de legalább egy tucat fajtáját gyakorolhatjuk. Női jóga, gerincjóga, baba-mama jóga, kismama jóga, gyerekjóga, antigratvity jóga, hot jóga, hatha jóga, asthanga jóga, senior jóga, kundalini jóga, rádzsa jóga, tantra jóga, jantra jóga, jóga nidra stb.

Ezek a jóga irányzatokat egy gyűjtő név alatt jógának hívjuk, de valójában nagyon messze vannak egymástól. A jóga kielégíti az egymástól távol eső igényeket, mert egy idősebb ember egészen mást keres, mint egy atletikus fiatal. Nekem egy kicsit zavaró, hogy ezt a sok fajta irányzatot egyetlen névvel jógának hívjuk, de csak annyira, mint a futásra, úszásra, lövészetre azt mondani, hogy sport. Egy a lényeg: a jógának annyi féle ágazata létezik, hogy minden életkorban és fizikai állapotban meg fogjuk találni azt az irányzatot ami azt nyújtja nekünk, amire éppen szükségünk van.

Új vallás?

Vannak olyanok akik azt mondják, hogy amit mi jógának hívunk az a jóga erősen lecsupaszított változata és hiányzik belőle az a mély keleti spiritualitás ami az igazi jógában még benne volt. Talán ez igaz, de a jóga nyugati elterjedéséhez az nagyon hasznos volt, hogy a jóga ilyen „csupasszá” vált. Mi nyugatiak ugyanis a kézzel fogható dolgokban hiszünk.

Jobban érzem magam a fizikai jóga gyakorlatok hatására? Ha igen,  akkkor egyre többen kezdenek jógázni. Tapasztalatból mondom, hogy a jóga gyakorlók 99%-a fejtől lefele akar jógázni és nem érdekli a jóga filozófia. Ezt lehet károsnak gondolni, de ez segített a jógát elterjeszteni a nyugati világban. Aki ennél többet akar, az úgy is meg fogja találni a maga útját.

Összefoglalás

Szerintem nem vagyunk még a hazai csúcson, mert ahogy egyre több a nehézség körülöttünk egyre többen fognak a jógához fordulni megoldásért. Jóga gyakorlóként azt javaslom, hogy próbáld ki Te is ezt az életmódot és jobban fogod magad érezni a bőrödben. Főleg a férfiaknak tanácsolom ezt, mert a Yoga Journal szerint az USA-ában a gyakorlók 72%-a nő és 28%-a férfi. Nálunk ez legfeljebb 5-10% környékén van jelenleg.

 3tout385YogaAtTinningStreet.jpg

 Felhasznált források:

http://www.ecomall.com/greenshopping/yogaishot.htm

http://www.yogajournal.com/advertise/press_releases/10

http://www.npr.org/2012/02/07/146463156/the-risks-and-rewards-of-practicing-yoga

és még 20 másik cikk melyek nem voltak annyira érdekesek

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogaliget.blog.hu/api/trackback/id/tr265139137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bálintné Nagy Zsófia 2013.04.02. 18:35:07

Tetszett a cikk, hasonlóan az "itt fáj, ott fáj" miatt jógázom egyre többet. A gerincjóga nagyon jó hatással van rám, a hatha órákon néha még relaxáció alatt fáj a hátam, de kellő bemelegítéssel biztosan ott is kisimulnék a végére! Mindenkinek csak ajánlani tudom, olyan dolgokat tudok újra könnyedén megcsinálni, amit 23 évvel, - 3 gyerekem kihordása és megszülése előtt- tudtam: pl. teljes jógahíd, fejen állás.
Imádok jógázni! :)
süti beállítások módosítása