HTML

Jógaliget blog

Ebben a blogban a Jógaliget és Fitness Stúdió munkatársai (Timka, Ákos és Ádám) írnak a sportos életről. Van itt mindenféle info jógáról, TRX-ről, Spinningről és más sportokról. www.jogaliget.hu

Friss topikok

  • kudné: Szuper ez a cikk! Én nem rég találtam rá a TRX-re ami nagyon bejött nekem még akkor ha nem "tökéle... (2017.01.23. 15:55) Neked is jó lehet a TRX?
  • Bálintné Nagy Zsófia: Tetszett a cikk, hasonlóan az "itt fáj, ott fáj" miatt jógázom egyre többet. A gerincjóga nagyon j... (2013.04.02. 18:35) 6 ok, amiért egyre népszerűbb a jóga
  • Téltábornok: Köszönöm a tippeket,és válaszokat!Ha lesz egy kis időm, akkor mindenképp elmegyek dokihoz, már sze... (2013.01.22. 00:38) Gerincfájás? Itt a megoldás - 2. rész

2013.01.20. 10:06 JuhaszAk

Mitől ég a zsír? Melyik edzés hogyan fejleszti a tested?

Címkék: fogyás pilates derékfájás hot iron jógaliget tippek fogyáshoz kangoo jumps

Az egyes edzések ismertetése előtt egy kis elméleti háttér szükséges. Az izmokat funkciójuk alapján 3 csoportba lehet besorolni:

  • fázisos izmok
  • tónusos izmok
  • kevert izmok


1. A tónusos izmok funkciója a tartás és a stabilizálás. Ezek az izmok az ülésnél, állásnál és minden olyan testhelyzetnél dolgoznak, melyeknél a feladat egy adott testhelyzet megtartása. Tónusos izmok – a teljesség igénye nélkül - a nyaki fejbiccentő izom, mely tartja a fejet, a trapéz izom felső része, mely a vállat stabilizálja, vagy például a gerinc melletti gerincmerevítő izmok.

A tónusos izmok lassan fáradnak el, nagy a munkabírásuk, mivel akár órákon keresztül kell dolgozniuk, de a hosszú terhelés miatt rövidülésre, keményedésre hajlamosak, ezért nyújtani kell őket. Ez az a jelenség, hogy „úgy be van állva a nyakam”. Ha egy izom órákig feszül, akkor erősödik, ha erősödik, akkor keményedik.

2. A fázisos izmok funkciója a mozgás végrehajtása, ezért gyorsan aktiválódnak és gyorsan el is fáradnak. Ilyen izom például a széles hátizom, mely segítségével húzódzkodunk, a hasizmok a felülés és előre hajlítás során dolgoznak, vagy a combfeszítők (comb első izmai) és farizmok, mely például a guggolásnál és futásnál végeznek mozgást. A fázisos izmok nyúlásra hajlamosak, ezért erősíteni kell őket.

Röviden összefoglalva a fázisos izmok jobban stimulálhatók, látványosabb mozgásokat hajtanak végre, míg a tónusos izmok inkább szürke eminenciások, ők viszik a terhet hosszabb távon és nehezebb is őket fejleszteni. Egy átlagember izomtömegének kb 50-60%-a tónusos izom és 40-50% fázisos, de az izomösszetétel egyfelől genetikai adottság, másfelől attól függ, hogy mit sportolunk és a testünk milyen terhelésnek van kitéve.

Az egyes mozgásformáknak más-más előnyös hatása van a testünkre, más izomcsoportokat és izomtípusokat fejlesztenek. Ebben a blog bejegyzésben azt mutatom be, hogy a Jógaligetben elérhető edzések esetében mire számíthatunk.


Kangoo Jumps

A Kangoo edzés nagyon intenzív kardio típusú edzés, a 60 perces órából kb 50 perc színtiszta mozgás, ugrálás. Az ilyen intenzív mozgás az állóképességet fejleszti, nő a tüdő légzési kapacitása, és erős terhelést kap a keringési rendszer és a szív, ami egészséges keringés esetén kimondottan előnyös hatású.

A folyamatos ugrálás a pulzust végig magasan tartja, ami jelentős kalória felhasználást eredményez. Ugrálás közben a koreográfia része különféle karmozgások és a felsőtest mozgatása, de a fő terhelést egyértelműen a láb kapja. A vádli, combizmok, farizmok nagyon intenzíven dolgoznak egész edzés alatt. Mivel a lábban a tónusos és fázisos izmok is egyaránt jelen vannak, így a Kangoo mindkét izomcsoportot egyenlő mértékben megdolgoztatja.

kangoo.jpg

A Kangoo edzés tematikáját összeállító szakemberek pontosan látták azt, hogy a Kangoo inkább az alsótestet erősíti, ezért az óra végén mindig van egy kb 10 perces erősítő blokk, ahol a felsőtest kritikus izmai (pl hasizom) is dolgoznak egy kicsit és kötelező program az edzés végi nyújtás, ahol a lábizom tónusos, rövidülésre hajlamos izmait nyújtani kell (vádlit és a combhajlító izmokat).

Erő: ****

A láb nagyon  intenzíven dolgozik, a rombusz alakú láb és a kerek, formás fenék garantált.

Állóképesség: *****

Öt csillag az  állóképességnek!

Gyorsaság: *

Ennél az  edzésnél nem cél a gyorsaság növelése

Hajlékonyság: **

A Kangoo olyan mint a futás, rövidíti a láb izmait. Az óra végi nyújtás miatt kapott két csillagot a Kangoo edzés.

Fázisos vagy tónusos izmok?

Elsősorban a  láb fázisos izmait stimulálja, de erősen dolgozik a vádli is, ami például tónusos izom. Általánosságban a test, főleg a felsőtest tónusos izmai nem fejlődnek a Kangoo-tól.

Hot Iron 1.

Hot Iron edzésen egy 1,5 kilós kétkezes súlyzórúdon a kezdők 2 x 1,25-2,5 kg-os tárcsákkal, a haladó hölgyek 2x5 kg-os súllyal dolgoznak. Extrém esetben az edzett hölgyek és férfiak 2 x 8-10 kilós tárcsákat tesznek a rúdra, de ez jelentős edzettséget igényel.

Aki a Hot Iront kitalálta pontosan tudta, hogy mi kell a modern embernek, aki szeretne rövid idő alatt jelentős eredményt elérni. Az edzés pörgős zenére történik, ezért a pulzus végig magas, a keringési rendszer és a szív jelentős terhelést kap, ami az állóképességet fejleszti.

A gyakorlatok a teljes testet megmozgatják, így a tónusos és a fázisos izomzat is egyaránt dolgozik, de a fázisos, azaz a látványosabb, gyorsabban fejlődő izmok terhelése jelentősebb. Ezt úgy kell elképzelni, hogy pl egy felhúzásnál szükséges a teljes test tónusos izma, hogy a testhelyzetet felvegyük és megtartsuk, de ennél a gyakorlatnál pl a széles hátizmok kapnak extra terhelést, ami egyértelműen fázisos izomcsoport. 

Hot-Iron.jpg

A képen a súlyzórúddal végzett mély evezés kiinduló testhelyzete látható.

A súlyzórúd használata azért ideális, mert így az izmok rövid idő alatt is hatékonyan stimulálhatók, de az egy gyakorlatból végzett 20-30 ismétlés miatt nincs lehetőség a nagy tömegű súlyok használatára.

A Hot Ironban tehát benne van minden, ami a mostanában népszerű total body edzéshez szükséges: aerob koreográfia az állóképesség növeléséért és a jelentős kalória felhasználásért, súlyzós gyakorlatok a metabolikus izomfejlesztésért, és streching a megdolgozott izmok nyújtása érdekében.

Névtelen_1.jpg

Megjegyzés: Többféle Hot Iron program létezik, a Hot Iron Cross és a Hot Iron 1-2., Hot Iron hátezdés. A fenti sorok a Hot Iron 1-ről szóltak, mivel a Jógaligetben ez a program indult 2012. októberben.

Erő: *****

Egyértelműen 5   csillag, az izmok nagyon intenzíven fejlődnek a súlyzóval végzett gyakorlatoktól.

Állóképesség: ****

Zenére végzett, magas ismétlésszámú edzés, jelentős kalória felhasználással. Jelentős az állóképesség növelési hatás.

Gyorsaság: *

Ennél az edzésnél nem cél a gyorsaság növelése

Hajlékonyság: **

A súlyzós  edzés rövidíti az izmokat, ezt az óra végi nyújtás valamennyire kompenzálja.

Fázisos vagy tónusos izmok?

A Hot Iron elsősorban a fázisos izmokat stimulálja, de a total body jelleg miatt a   tónusos izmok sem maradnak ki. Nem egy tipikus core edzés, hátfájás ellen én pl nem ajánlanám.

 

Pilates

A Pilates gyakorlatok jelentős része hasonló a jógához, de nem mosnám össze teljesen a két mozgástípust. Sokan nem tudják például, hogy a Piletest megalkotó Joe Pilates fitness gépeket tervezett és épített és amit ma Pilatesként ismerünk a teljes mozgásforma talajgyakorlataira épül.

tumblr_mcin41FreZ1qhp2n8.jpg

Joe Pilates mutat be egy gyakorlatot a maga tervezte gépen valamikor az 1910-20-as években.

Ez az irányzat hasonlít a jógához, de a jóga inkább egy gyakorlat hosszabb időn keresztül történő folyamatos kitartásával dolgozik, a Pilates során ugyanazt a mozdulatot 8-10x is el kell végezni a légzés lassú ritmusára. Hasonló különbség, hogy a jógában ismeretlen a kisméretű Pilates labda és a nagyméretű fitball használata.

A Pilates tornát nehéz homogén mozgásformaként tipizálni, mert nagyon eltérő az, amit ma Pilatesként oktatnak. Az oktatók és az oktató képzés sokfélesége miatt nincs két egyforma Pilates óra. Általánosságban azért elmondható, hogy a Pilates órán a hasizmoknak, hátizmoknak jelentős szerep jut és a kritikus izomcsoportok (pl combhajlítók) nyújtása is fontos része a Pilatesnek.

Pilates órán főként a hát tónusos izmait dolgoztatjuk, azaz erősítjük azokat a tartó izmokat, melyek a hát- és deréfájás megakadályozásában segítenek. A helyes tartáshoz, azaz a neutrális gerinchez a teljes felsőtest izmainak harmonikus munkája szükséges, ezért például nincs egészséges gerinc erős hasizom nélkül. A Pilates torna erre is megoldás, az intenzív kilégzés, a hasizom gerinc irányba történő behúzása, az intenzív hasizom gyakorlatok (pl a "százas") gondoskodnak a nagy- és oldalsó hasizmok erősítéséről.

100s3.jpg

A Pilates órákon néha előkerül a fitball, amivel szuper core, törzserősítő gyakorlatokat lehet végezni és a has- hátizmokat jól lehet átmozgatni, erősíteni. Az erősítés mellett a Pilates óra fontos része a test tónusos izmainak nyújtása is.

FitnessBall_0037.jpg

Erő: ****

A Pilatestől a  törzs izmai szépen erősödnek. Ez nem olyan jellegű erőfejlesztés, mint a Hot Iron, mert Pilatestől nem szélesedik a vállunk és a hátunk.

Állóképesség: **

A mozgás és a rendszeres sport önmagában is növeli az állóképességet, de a Pilates inkább body&mind típusú edzés.

Gyorsaság: *

Ennél az  edzésnél nem cél a gyorsaság növelése

Hajlékonyság: *****

A Pilates nagy hangsúlyt helyez a tónusos izmok nyújtására, csakúgy mint a jóga.

Fázisos vagy tónusos izmok?

A törzs tónusos izmai erősödnek, de a lábemelések miatt a fázisos lábizmok, farizmok is formálódnak.

 

Következő alkalommal a TRX-ről és  Hot jóga 1. sorozatról, illetve a Hot jóga Flow sorozatról lesz szó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogaliget.blog.hu/api/trackback/id/tr675028337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása