HTML

Jógaliget blog

Ebben a blogban a Jógaliget és Fitness Stúdió munkatársai (Timka, Ákos és Ádám) írnak a sportos életről. Van itt mindenféle info jógáról, TRX-ről, Spinningről és más sportokról. www.jogaliget.hu

Friss topikok

  • kudné: Szuper ez a cikk! Én nem rég találtam rá a TRX-re ami nagyon bejött nekem még akkor ha nem "tökéle... (2017.01.23. 15:55) Neked is jó lehet a TRX?
  • Bálintné Nagy Zsófia: Tetszett a cikk, hasonlóan az "itt fáj, ott fáj" miatt jógázom egyre többet. A gerincjóga nagyon j... (2013.04.02. 18:35) 6 ok, amiért egyre népszerűbb a jóga
  • Téltábornok: Köszönöm a tippeket,és válaszokat!Ha lesz egy kis időm, akkor mindenképp elmegyek dokihoz, már sze... (2013.01.22. 00:38) Gerincfájás? Itt a megoldás - 2. rész

2013.09.17. 19:59 Tmk

Miért fontos a gyerekeknek a testmozgás?

Címkék: gyerek kamasz gyerekjóga jógaliget

Milyen az iskolás gyermek élete? Egész nap az iskolában ül, fáradtan ér haza, de még várja a házi. A gondos szülők néhány különórát biztosan beiktatnak a gyermek napirendjébe, hogy legyen majd nyelvvizsgája, vagy felvegyék majd a kinézett középiskolába és egyetemre. Jogosan gondolhatja a szülő, hogy a gyermeke túlterhelt, és a testedzés már nem fér bele a programjába.

Mégis, több sportolóval találkoztam már, akik iskolás éveiket órára betáblázva élték, de a tanulmányi eredményük nem volt rosszabb, mint a társaiknak (sőt!), közben rengeteg sport- és verseny élménnyel gazdagodtak, ezáltal egészséges, értékes, és sikeres felnőttekké váltak.

A gimis padtársam például állandóan edzőtáborban volt, versenyekre utazott, fogyasztott és edzésre rohant, és jobban tanult, mint én, akinek nem volt más dolga. Ne gondoljátok, hogy a versenysport mellett érvelnék, annak szerintem sok hátránya is van.

kids-yoga-360x210.jpegDe az biztos, hogy a rendszeres testmozgás nem időrabló elfoglaltság, hanem hasznos és hosszabb távon kifizetődő. Miért?

  • A testedzés jótékony hatású hormonokkal tölti fel a testet pl: endorfin =boldogsághormon, növekedési hormon, cukrokat lebontó hormonok. Aki ehhez gyermekkorában hozzászokik, kis eséllyel lesz felnőttként tunya fotelharcos. Persze a szülői példamutatás sem árt. Nem csak mondani kell, hanem csinálni is, mert a gyerek elsősorban a szülői tevékenységből tanul.
  • A mozgás segít megőrizni az egészségünket minden életkorban. Ha az egészséges táplálkozásra is figyelünk, egész biztos, hogy hosszú életű, egészséges felnőtteket nevelünk. Kutatások kimutatták, hogy a fitt, sportos fiatal felnőttek könnyebben találnak munkát, és nagyobb fizetésük van, mint túlsúlyos társaiknak!
  • A gyermekeknek a sportolással fejlődnek a szociális készségek. A fiatalok mindig csoportban edzenek, egymáshoz mérik saját teljesítményüket, és ez motiválóan hat rájuk. A rengeteg közös élmény, együtt töltött idő, közös érdeklődés akár életre szóló barátságokat alakít ki. Edzés közben gyermeked olyan társaival is „megküzd”, akik nem szimpatikusak számára, de együtt kell lenniük. Gondolj csak a munkahelyedre, milyen hasznos tapasztalás ez már gyermekként!
  • Kisebb eséllyel kerül rossz társaságba. A sportcsapatokban erős közös értékrendszer működik, amelyben kevésbé elfogadott pl a dohányzás, mint más közösségekben. Náluk az eredmény, a teljesítmény a „trendi” és ez tanulmányi eredményekben, értékeikben is meglátszik.
  • A mozgás szórakoztató. Képes levezetni a felesleges energiákat, és valahogy mégis energiával tölt fel. A rendszeres gyakorlás biztos fejlődést hoz, ez pedig sikerélménnyel jár.
  • A sport új képességeket alakít ki. Agyunk olyan fantasztikusan működik, hogy ha gyakorolni kezdünk valamit, a mozgáshoz tartozó szenzomotoros területen egyre több agysejt specializálódik erre a tevékenységre. Ha például aszimmetrikus mozgás végez a gyermek, a két agyfélteke közötti kapcsolatokat erősíti, mely közvetlenül fejleszti az olvasási és tanulási készségeket.
  • A másokkal való együttlét minden életkorban fontos. Az erős szociális kapcsolatok támogatják a gyermeket az örömök és krízisek feldolgozásában is, magabiztossá és önállóvá teszik. Talán kevesebbnek érezzük magunkat szülőként, amikor a gyermekünk problémájával nem hozzánk, hanem a barátaihoz, edzőjéhez fordul. Segít, ha ilyenkor arra gondolunk, akkor is talál majd támaszt az életében, amikor éppen nem vagyunk elérhetőek.

tinik.jpg

Nem minden sport jön be mindenkinek, mert rengeteg egyéni különbség lehet képességekben, teljesítmény-igényben, csapatszellemben, de szerencsére nagyon sok féle sportág, mozgásforma létezik, ezért minden gyermek megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő mozgást.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, következő hírlevelünkben tippeket kaphatsz, hogy miként válassz sportot gyermekednek, illetve a gyerekjóga test- és lélekformáló hatásairól is írunk.

 Addig is kérlek, segíts nekünk abban, hogy kitöltöd a témában készült online kérdőívünket!
Töltsd ki akkor is, ha már megtaláltad gyermeked számára az ideális mozgást, mert ezzel segíthetsz a többi szülőnek és gyermeknek tapasztalataiddal!

Kitöltöm most

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogaliget.blog.hu/api/trackback/id/tr395521130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása