HTML

Jógaliget blog

Ebben a blogban a Jógaliget és Fitness Stúdió munkatársai (Timka, Ákos és Ádám) írnak a sportos életről. Van itt mindenféle info jógáról, TRX-ről, Spinningről és más sportokról. www.jogaliget.hu

Friss topikok

  • kudné: Szuper ez a cikk! Én nem rég találtam rá a TRX-re ami nagyon bejött nekem még akkor ha nem "tökéle... (2017.01.23. 15:55) Neked is jó lehet a TRX?
  • Bálintné Nagy Zsófia: Tetszett a cikk, hasonlóan az "itt fáj, ott fáj" miatt jógázom egyre többet. A gerincjóga nagyon j... (2013.04.02. 18:35) 6 ok, amiért egyre népszerűbb a jóga
  • Téltábornok: Köszönöm a tippeket,és válaszokat!Ha lesz egy kis időm, akkor mindenképp elmegyek dokihoz, már sze... (2013.01.22. 00:38) Gerincfájás? Itt a megoldás - 2. rész

2013.02.16. 10:51 JuhaszAk

10 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki az edzésedből

Címkék: trx jógaliget funkcionális edzés edzési tippek

A héten vettem végre egy TRX RIP-et magamnak és találtam benne egy nagyon jó kis anyagot. A TRX-es csapat összeírt 10 szuper edzési tippet, melyek nem csak a TRX-re, hanem minden más edzésre jól lehet alkalmazni. Lefordítottam nektek ezeket a tippeket, mert nekem nagyon tetszenek.

 

1. Felejtsd el a gépeket!

Egyetlen testrészed sem önálló szigetként működik a testedben. Próbálj meg felvenni a földről egy tollat úgy, hogy csak a kezed használod. Lehetetlen, mert ehhez szükséged van a lábaid, kezed, törzsed, vállad és karod összekapcsolt rendszerére. Az ún. „szakértők” évtizedek óta konditerembe küldenek minket azért, hogy ott elkülönült izomcsoportokat edzünk. A testünk azonban izomcsoportok összekapcsolt rendszere, melyet olyan gyakorlatokkal kell edzenünk, melyek minden lehetséges síkban és irányban próbára teszik izmainkat. Felejtsd el a gépeket, a tested legyen a géped!

2. Légy kreatív!

Használd a képzelőerőd és csinálj egy funkcionális edzőtermet ott ahol vagy. Egy játszótér, park, garázs, pince, hotelszoba, lépcső, de még az utca is lehet hatékony edzőterep. Ha megragadod az ilyen lehetőségeket, akkor végre lerombolod a kifogást, hogy most éppen miért nem edzel.

tumblr_mb8nvgCiJS1rterxjo1_500.jpg

3. Állj fel és eddz!

Egy átlagos ember naponta több mint 21 órát tölt ülve vagy fekve. Felejtsd el azokat a gépeket, melyek kényelmesen megtámasztják a testrészeidet és inkább használd az izmaidat, hogy azok támasszák a tested. Ha állva edzel, akkor csupa olyan mozdulatokat végzel, melyek segítenek az optimális fizikai teljesítmény elérésében. Ez a funkcionális edzés.

tumblr_mi80ej8tL21s506sco1_500.jpg

4. Mozogj 3 dimenzióban!

A felhúzás, felülés, guggolás és az imádott fekve nyomás hosszú ideig az alapvető edzésgyakorlatok voltak. De az élet és a sport megköveteli, hogy minden irányba képesek legyünk fordulni, ugrani, futni, lebukni és forogni. Ahhoz, hogy egy igazán erős, fitt és egészséges testet építs magadnak, minden lehetséges síkban és irányban meg kell mozgatnod a tested. Funkcionális testet akarsz? Eddz 3D-ben!

5. Rendszeresen variáld edzésed elemeit!

Ha az edzés egyenletében változtatod az edzés hosszát, intenzitását,vagy gyakoriságát az azt jelenti, hogy tökéletesíted az edzésmunkád. Edzésről-edzésre változtass ezeken a kulcs tényezőkön. Iktass be hetente pihenőt és egyszer egy hónapban tarts egy 3-5 napos regenerációs pihenést. Utána kezd újra az edzést és megint változtass. Ezzel a módszerrel nem lesz monoton az edzésed és ez a legjobb eredményt hozza számodra. Mindig hallgass a testedre és változtass az edzésmunkádon!

6. Mindig tudd, hogy mi az elég!

Ha túledzed magad, akkor csökken az eredmény. Azzal is optimalizálhatod az eredményt, ha nem edzel, amikor már túlhajtottad a tested. Ha ájulásig hajtod magad, akkor csak pazarolod az időd, és a tested egy olyan negatív állapotba kényszeríted, ahonnan csak lassan fog regenerálódni. Az edzések hatása összeadódik, ezért nem egyetlen edzéssel tudsz változást elérni a megjelenésedben és teljesítményedben. Told keményen, de mindig tudd hol az ésszerű határ!

7. Hangolódj rá az edzésre!

Ugye ismerős a kép, ahogy egy csomó ember ellipszis traineren edz és mindegyik bámulja a TV-t. Ez kiváló megoldás arra, hogy egy rakás sérülékeny testű zombit csináljunk. A funkcionális edzés azokat az életben és sportban használt mozgásokat másolja, melyek végrehajtása figyelmet és összpontosítást igényel. Ha edzel, akkor zárj ki az agyadból minden elterelő gondolatot és összpontosíts a mozgásra. Edzés közben mindig légy tudatos, és figyelj arra, hogy a tested mit jelez neked.

8. A pontosság a lényeg!

A mozgás az alapja az erőnek, kitartásnak, egyensúlynak, mobilitásnak, rugalmasságnak. Az edzésmunkád alapja, hogy megtanuld a mozgásokat tökéletesen végrehajtani. Biztos alapok nélkül az összes addigi kemény munkád összeomolhat egy sérülés miatt. Ha megsérülsz, akkor edzéseket fogsz kihagyni. Koncentrálj arra, hogy megtanuld a mozgások pontos végrehajtását és minden egyes alkalommal ugyanazzal a pontossággal hajtsd végre a gyakorlatokat. Soha ne emeld az intenzitást vagy az ellenállást addig, amíg nem vagy biztos benne, hogy tökéletesen uralod a mozdulatot.

9. A VALAMI több mint a SEMMI.

Elfoglalt vagy? Ez csak természetes. Ha a munka és a család között egyensúlyozol, akkor mindig lesz olyan, amikor azt gondolod nincs időd edzeni. De ez csak akkor történik meg, ha ahhoz ragaszkodsz, hogy mindig egy adott időpontban, adott helyen, adott hosszúságú edzést csinálj végig. Ezt felejtsd el és ébredj rá, hogy bármikor, bármilyen hosszúságú edzés hasznos lehet és közelebb visz a célodhoz.

10. Regenerálódj úgy, ahogy edzel

Az emberi teljesítményt az alábbi egyenlettel lehet leírni:

Edzésmunka hatása  = (Edzésmunka mennyisége + Táplálkozás) x Regenerálódás

Nem számít, hogy milyen hatékonyan edzel és táplálkozol, megfelelő pihenés (alvás, stressz csökkentés) nélkül csak üresben pörgeted a motorod. Ha a regenerálódásod nulla, akkor az eredmény is nulla lesz. 8 óra alvás jó kiinduló pont, de neked kell kikísérletezned, hogy mi a te mágikus számod. Minél keményebben és hosszabban edzel, annál hosszabb ideig tart mire a tested regenerálódik.

tumblr_miar99unid1qk884lo1_400.gif

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogaliget.blog.hu/api/trackback/id/tr395083188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása