HTML

Jógaliget blog

Ebben a blogban a Jógaliget és Fitness Stúdió munkatársai (Timka, Ákos és Ádám) írnak a sportos életről. Van itt mindenféle info jógáról, TRX-ről, Spinningről és más sportokról. www.jogaliget.hu

Friss topikok

  • kudné: Szuper ez a cikk! Én nem rég találtam rá a TRX-re ami nagyon bejött nekem még akkor ha nem "tökéle... (2017.01.23. 15:55) Neked is jó lehet a TRX?
  • Bálintné Nagy Zsófia: Tetszett a cikk, hasonlóan az "itt fáj, ott fáj" miatt jógázom egyre többet. A gerincjóga nagyon j... (2013.04.02. 18:35) 6 ok, amiért egyre népszerűbb a jóga
  • Téltábornok: Köszönöm a tippeket,és válaszokat!Ha lesz egy kis időm, akkor mindenképp elmegyek dokihoz, már sze... (2013.01.22. 00:38) Gerincfájás? Itt a megoldás - 2. rész

2013.01.24. 20:28 JuhaszAk

Mitől ég a zsír? Melyik edzéstípus hogyan fejleszti a tested - 2. rész

Címkék: fogyás jóga trx jógaliget hot jóga hot flow jóga tónusos izom fázisos izom

Folytatom az előző héten megkezdett sorozatot. Ebben a részben a TRX-ről és a két Hot jóga sorozatról lesz szó.

 

TRX

A TRX órára különösen igaz, hogy ahány oktató annyi féle edzés. Jártam olyan oktatónál, akinek inkább a fázisos izmok izolálása és erősítése volt fontos. Más oktatónál a kardio gyakorlatok vannak túlsúlyban.

Számomra az a fantasztikus a TRX-ben, hogy egy hozzáértő edző olyan teljes testre kiterjedő edzést állíthat össze, mely fejleszti az állóképességet, növeli a fázisos izmok erőszintjét és extraként a tónusos izmokat is erősíti, melyek az egészséges tartáshoz fontosak. All in one!

Több százféle TRX gyakorlat ismert, melyből bármilyen edzést össze lehet hozni. Láttam már legalább 10 féle TRX DVD-t, melyek különböző célközönségnek készültek. Ugyanaz a TRX heveder, de az egyik edzés az erőnövelésről szól (Force training), van állóképességet, erőt és gyorsaságot fejlesztő edzésprogram csapatsportot űzők számára, és van hátfájósoknak szóló rehabilitációs program is.

Ha otthon edzek, akkor leginkább izolált gyakorlatokat végzek a fázisos izmok erősítésére, mint pl a tricepsz, (bicepsz – bár ez tónusos izom) hasizom, széles hátizom, vállizom. A Jógaligetben azokat a TRX edzéseket szeretem, ahol nem az egyes izomcsoportokat erősítjük, hanem több izomcsoportot dolgoztató komplex mozgást végzünk és a pörgős kardio sprintek se maradjanak ki a programból!

trx-exercises1.jpg

A TRX módszerben az a legjobb, hogy pl egy sima evezést (deep row) lehet úgy is végezni, hogy befekszem a felfüggesztési pont alá és max 6-10 ismétlést tudok csinálni. Ez így anabolikus edzés lesz, de ha távolítom a lábam a felfüggesztési ponttól, akkor nő az ismétlésszám 14-16-ra, akkor máris metabolikus edzést végzek. Ha csinálok egy 3x30 mp-es taposást, akkor pedig állóképességi edzést végzek. Ugyanaz az eszköz és 3 különböző cél.

A TRX kiválóan alkalmas kitartott, törzserősítő gyakorlatok végzésére is. Minden órán van egy 10-15 perces blokk, amikor matracon végzünk láb- és törzserősítő gyakorlatokat. Ha ez a blokk jól van összerakva, azaz nem túl nehezek a gyakorlatok és nem készülünk ki már 5 perc után, akkor a core, azaz a törzs tónusos izmainak terhelése fokozott. Ez segít abban, hogy a derékfájás elkerüljön minket a jövőben. Ha már fáj a derekad, akkor inkább az egyéni, testreszabott rehabilitációs edzést javaslom, mert a csoportos TRX óra túl megterhelő egy fájós hátnak.

trx_jpg2.jpg

Tipikus törzsizom erősítő statikus TRX gyakorlat. Ha ebből mindkét oldalra ki tudsz tartani 90-90 mp-et, akkor neked is ilyen frankó hasizmod lesz.

 

Erő: *****

A TRX hatására  az izommunka intenzív, az erőszint jelentősen nő! Mindenképpen 5 csillag!

Állóképesség:   ****

Jól kombinált gyakorlatok esetén az állóképesség is jól fejlődik. Élsportolók is használják a TRX-et állandó, vagy alapozó edzésnek. A Jógaligetben télen gyakran látok triatlon versenyzőket, és járnak hozzánk kézilabdások is.

Gyorsaság: **

A TRX alkalmas arra, hogy a gyorsaságod fejlődjön, de egy fitness klubban, egy csoportos TRX órán ez nem igazán cél.

Hajlékonyság:   *

Az ízületeid  mozgástartománya növekedni fog a TRX hatására. Minden óra végén van egy rövid nyújtó blokk, de ez max arra elég, hogy ne merevedj le teljesen.

Fázisos vagy   tónusos izmok?

Fifty-fifty. A  gyakorlatok nagy része a fázisos izmokat stimulálja, de minden egyes gyakorlat közben feszítened kell a hasad és egyenesen kell tartanod a   törzsed. A kitartott gyakorlatok a törzs tónusos tartóizmait dolgoztatják.

 

Hot Jóga 1. sorozat

A Hot jóga 1. sorozat olyan klasszikus jóga gyakorlatokra épülő sorozat, amiben van izomerősítés, egyensúlyozás, nyújtás és relaxáció. A sorozat álló gyakorlatokkal indul, melyek az egész testet megdolgoztatják a lábtól a hát- és vállizomig és mindegyik ászana más és más izomcsoportot dolgoztat meg.

page102_1.jpg

Nézzünk meg együtt az előző képen látható széktartást (utkatasana)! A láb hajlított, a comb vízszintes és a 10. mély légzésnél „ég” a combfeszítő és a farizom, mert ezek az izmok tartják a gravitáció ellen a testünk súlyát. A hát egyenes, vonalzót lehetne mellé tenni. Keményen dolgoznak a hát tónusos és fázisos izmai, különösen a gerincmerevítők. Ha nem nyomod ki a feneked, hanem bebillented magad alá a medencéd, akkor ezt leghatékonyabban a nagy hasizom feszítésével tudod megtenni, tehát ez az izom is dolgozik. A kar a fej felett nyújtott, ehhez a delta izmok dolgoznak. Egyetlen anatómiailag tökéletesen kitalált póz és a tested szinte összes izomcsoportja működik. Nem is csak működik, hanem feszül, remeg, ég és ERŐSÖDIK.

A jóga a hosszan kitartott mozdulatokkal dolgozik, ami a tévhit ellenére legalább olyan jól erősít, mint az ismétléses izomerősítő gyakorlatok. A különbség annyi, hogy a kitartott gyakorlatnál az izomrostok összehúzódnak és megfeszülve maradnak, tehát a jógában nincs folyamatos lazítás és feszítés.

Az óra második felében – földön ülve és fekve – a tónusos hátizmok erősítése és a lábizmok nyújtása kap nagyobb szerepet. Itt már a helyes tartásért, a derékfájás megelőzéséért dolgozunk. Testünk minden pontja össze van kötve a másikkal, és jó izomegyensúlyra van szükségünk ahhoz, hogy gerincünk egészséges maradjon. Mivel sokat ülünk széken, ezért egészen biztosan merev a combhajlítónk, ez elbillenti a medencénket, ami ugye össze van kötve gerincünkkel, így ez a kombináció egészségtelen háti görbületet okoz. Minél gyengébbek a hátizmaink, annál fokozottabb lesz ez a hanyag tartás és a terhelés függvényében 20-30-40 éves korunkra fájni fog a derekunk. A háterősítő, izomnyújtó gyakorlatok ezt a hatást kompenzálják, és néhány hónap gyakorlással sokat javíthatunk az állapotunkon.

8925084.jpg

cobrapose.jpg

Tipikus háterősítő jóga pózok. A felső gyakorlat egy szépen kitartott Makarasana, a második egy Bhujangasana. Mindkettő benne van az 1. sorozatban

A jóga tehát ugyanolyan hatékony testedzés mint bármi más fitness óratípus és elsősorban a gyakorlatok összeállításán múlik, hogy milyen hatást érünk el vele. Ha kellő kitartással végzed az 1. sorozatot, akkor hamar tapasztalni fogod, hogy csökken a testzsír%-od, tónusosabbá vállnak az izmok, formálódik a comb, a farizom. A jóga hatására az izmok terjedelmi nem fog jelentősen változni, a jógik általában soványak, kivéve ha valami más sportot is űznek a jóga mellett.

Erő: ****

A Hot jóga 1. sorozat a teljes testet megdolgozza. A jóga nem arra jó, hogy több fekvőtámaszt nyomj, de fitt leszel és nem fog fájni a derekad.

Állóképesség:   ***

Lehet, hogy szerény vagyok, amikor csak 3 csillagot adok a Hot jóga 1. sorozatnak, mert 90 percet végigdolgozni a 34 fokos teremben erősen megdolgoztatja a keringést. A rendszeres hot jóga hatására a súlyod is csökkeni fog, ami az állóképességet növeli.

Gyorsaság: *

Ennél az edzésnél nem cél a gyorsaság növelése

Hajlékonyság:   *****

5 csillag a hajlékonyságnak. A jóga a kritikus izmokat nyújtja, az ízületek   mozgástartományát növeli. Imádom!

Fázisos vagy   tónusos izmok?

60%-ot adok a   tónusos izmoknak és 40%-os a fázisosnak. Ez természetesen csak erre a konkrét   sorozatra igaz, mivel teljesen más hatású jóga gyakorlat sorozat is   összeállítható.

 

Hot Jóga Flow

A Flow sorozat kb 60%-ban eltérő ászanákat tartalmaz, mint az 1. sorozat. A gyakorlatok összeállítása során azt tartottuk szem előtt, hogy legyenek állóképességet- és izomerőt növelő gyakorlatok a sorozatban, de az 1. sorozathoz hasonlóan nagy hangsúlyt kapjon a hátizmok erősítése és a lábizom nyújtása.

A Flow sorozat leginkább abban tér el a Hot jóga 1. sorozattól, hogy az első 45 perc dinamikusabb gyakorlatokat tartalmaz. A napüdvözletek gyöngyörűen fejlesztik az izomerőt és állóképességet, ezeknél a gyakorlatoknál a fázisos izmok is szépen fejlődnek (tricepsz, farizom, combfeszítő, váll). Az óra második felében a hátizmokat, hasizmokat erősítjük (tónusos és fázisos izmok) és nyújtunk, csavarunk.

Egyszer lemérem majd a pulzusom a két jóga típusnál, de látatlanban mondom, hogy a Flow a dinamikus kezdés miatt valamennyivel nagyobb kihívást jelent, mint a Hot jóga 1. sorozat. Én inkább Flow párti vagyok, mert imádom az első 45 percet. Csak mélyítem a légzést, behunyom a szemem és „úszok” az ászanák között. Lehet, hogy pervez, de mindig sajnálom, amikor a napüdvözleteknek vége van. :-]

A Hot 1. és a Hot Flow sorozatok átlagembereknek, kezdő jógázóknak készültek, ezért nincsenek bennük olyan gyakorlatok, melyekhez a saját súlyunkat kell elbírnunk a váll- és a karizom segítségével. A következő két kép (Bakasana és egy speckó Titibhasana) azonban jól mutatja, hogy milyen fantasztikus erőfeszítésre képesek azok a jógik, akik már évek óta gyakorolnak, az izmaikról minden csepp zsírt elégettek és kellően megerősödtek a gyakorlás során.

tumblr_mdfsyg567N1qzmf0do1_500.jpg

5545908674_449e63fbf2.jpg

Erő: ****

4 csillagot   adok a Flownak, mert az izomerősítés nem annyira intenzív, mint pl a TRX és Hot Iron esetében. Ennek ellenére az izomerősítő hatás jelentős, főleg a kezdő jógások fogják érezni, hogy még kellő izomerő híján beleremegnek egyes   pózokba.

Állóképesség:   ****

4 csillag a napüdvözletek miatt! Ha ezt a sorozatot a levegő kapkodása nélkül végig tudod   csinálni, akkor az emberek 95%-ánál jobb állóképességed lesz!

Gyorsaság: *

Ennél az edzésnél nem cél a gyorsaság növelése

Hajlékonyság:   *****

5 csillag a hajlékonyságnak. A jóga a kritikus izmokat nyújtja, az ízületek   mozgástartományát növeli. Imádom!

Fázisos vagy   tónusos izmok?

60% a fázisos és 40% a tónusos izmoknak. Ebben is különbözik a Hot jóga 1. sorozattól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogaliget.blog.hu/api/trackback/id/tr625041868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása