HTML

Jógaliget blog

Ebben a blogban a Jógaliget és Fitness Stúdió munkatársai (Timka, Ákos és Ádám) írnak a sportos életről. Van itt mindenféle info jógáról, TRX-ről, Spinningről és más sportokról. www.jogaliget.hu

Friss topikok

  • kudné: Szuper ez a cikk! Én nem rég találtam rá a TRX-re ami nagyon bejött nekem még akkor ha nem "tökéle... (2017.01.23. 15:55) Neked is jó lehet a TRX?
  • Bálintné Nagy Zsófia: Tetszett a cikk, hasonlóan az "itt fáj, ott fáj" miatt jógázom egyre többet. A gerincjóga nagyon j... (2013.04.02. 18:35) 6 ok, amiért egyre népszerűbb a jóga
  • Téltábornok: Köszönöm a tippeket,és válaszokat!Ha lesz egy kis időm, akkor mindenképp elmegyek dokihoz, már sze... (2013.01.22. 00:38) Gerincfájás? Itt a megoldás - 2. rész

2013.02.10. 08:19 JuhaszAk

Mi történik egy TRX-es oktató képzésen?

Címkék: jóga pilates trx jógaliget funkcionális edzés TRX RIP

Mi történik egy TRX oktatói továbbképzésen?

Január utolsó vasárnapján TRX oktatói továbbképzésen vettem részt. Tőlem teljesen függetlenül Plesó Tamás oktatónk is úgy döntött, hogy részt vesz ezen a képzésen, melyet Pozsonyi Zsolt és Takács Kinga master trainerek tartottak.

Nekem az tetszik a magyar TRX csapatban, hogy értékes támogatást adnak a végzett oktatók és a velük kapcsolatban álló stúdiók számára. A TRX esetében a szakmai képzés nincs azzal letudva, hogy befizetted a pénzt, meghallgattad az oktatói tanfolyam anyagát és nem látjuk többet egymást.

Mióta 2011. szeptemberben részt vettem a TRX oktatói képzésen, azóta több-kevesebb rendszerességgel érkeznek a videóblogok a mailboxomba. Igaz, hogy a neten nagyon sok TRX-es videó található, de magyar nyelvű, szakmailag rendben lévő, igényes videó nagyon kevés.

Az oktatásunk egy bp-i fitness stúdió TRX termében volt. A reggeli -7 fokos fagy megtette a hatását, mert a terem olyan hideg, hogy nagyon vártam mikor kezdünk végre a TRX hevedereken lógni, hogy egy kicsit felmelegedhessek. Ez a pont hamar eljött, mert egy rövid köszönő után Zsolt és Kinga néhány ismert és kevésbé ismert gyakorlatot mutatott be. A hangsúly a bemutatott mozgások kidolgozásán volt. Oktatóink a tipikus hibákat elemezték, melyet ők is gyakran látnak amikor TRX órákat tartanak.

Egyértelműen átjött az üzenet, a saját testtel végzett - funkcionális - edzés sokkal hatékonyabb egy átlagember számára a gépekkel végzett testépítésnél, de a trénernek nagyobb a felelőssége abban, hogy megtanítsa és megkövetelje a gyakorlatok helyes végrehajtását, mert a saját testsúlyos edzésnél nincs egy eszköz ami támasztja a hátat, vagy a jó szögbe állítja a lábat.

A kitörés például tipikus állaotorvosi ló. Nézzük meg együtt a következő képeket és a tipikus hibákat:

Névtelen_2.jpg

Ha a térd megelőzi a bokát, akkor az a térdszalagokat túlnyújtja és ez ízületi instabilitáshoz és kopáshoz vezethet

imagesCAK8NKOQ.jpg

Ha nagyon kinyújtod hátra a lábad, akkor előre billen a medencét felső része és a felsőtest súlya nyíró hatást fejt ki a hát alsó csigolyáira

forwardlungeB.jpg

Az előző eset minősített változata, ha mindezt súllyal a nyakadban teszed. Ilyenkor a súly teljes tömege a lumbális csigolyákra terhelődik. Jó irány a derékfájáshoz.

lunge-412.jpg

Ez a helyesen végrehajtott forward lunge, azaz kitörés. A sípcsont függőleges, a térd szinte nem is előzi a bokát és a felsőtest teljesen egyenes, a medence nem billen. Brávó! :-]

 

Ezen kívül még jó pár gyakorlatot elemeztünk és közösen ki is próbáltunk.

TRX RIP

A vasárnapi oktatás óta TRX RIP lázban élek. A RIP trainer igazából nem újdonság, már évek óta létezik RIP Core FX néven, de 2011-ben a TRX felkarolta a módszert és TRX RIP Trainer néven dobta piacra. A RIP egy nagyon egyszerű sporteszköz, mely egy elasztikus gumiszalagból és egy hozzá erősített fémrúdból áll. A TRX RIP-el aszimmetrikus gyakorlatokat lehet végezni, melyek lehetnek statikusak, vagy rendkívüli dinamikusak is.

trx-rip.jpg

Rögtön ki is próbáltunk néhány alapgyakorlatot és megéreztük mi a jó a RIP-ben. A gumiszalag ellenállása és a féloldalas terhelés miatt folyamatos a törzsre jutó aszimmetrikus erőhatás. A gyakorlatok egy része dinamikus, de vannak olyan gyakorlatok, ahol "csak" statikusan ellen kell tartani a csavaró hatásnak.

Az eszköz kiválóan kombinálható a TRX gyakorlatokkal, és ennek bizonyításául lenyomtunk egy 20 perces pörgős TRX-RIP Cross traininget 8 pörgős gyakorlattal. A RIP gyakorlatok fantasztikusak, a bordáim között 2 napig volt izomlázam. Azóta már meg is vettem magamnak egy TRX RIP-et, mos már csak a szállításra várok. Leginkább a robbanékonyság fejlesztő gyakorlatok jöttek be, mert fantasztikus állóképességet lehet úgy szerezni, hogy közben a törzsizmok erejét növeljük! Respect!

TRX Power Stretch

Nap vége felé került elő a TRX Power Stretch program. Megszállított jógásként többször gondolkodtam azon, hogy lehetne a TRX-et jógával kombinálni. Én inkább csak ötleteltem, de a TRX csapat összeállította a Power Stretch tréninget, ahol Pilates és jóga gyakorlatokat ültettek át TRX-re. A gyakorlatok egy része a fontosabb ízűletek (pl váll) mozgástartományát növeli, más gyakorlatok a Pilateshez hasonlóan a törzs izmait erősítik és van néhány nyújtó póz is.

A gyakorlatok jelentős része a jógából vagy a Pilatesből ismert, még a pózok neve is teljesen egyezik. Nekem nagyon tetszettek ezek a TRX-be oltott jóga mozdulatok. Ezt az az élményt szeretném megosztani a vendégeinkkel is, ezért néhány hét múlva tartok majd egy bemutató TRX Power Stretch órát a Jógaligetben.

A továbbképzésen volt még szó a TRX Sports Medicine képzésről, ami egy lazább rehabilitációs jellegű TRX óra azoknak akik valamilyen testi hátrány miatt nem tudják elvégezni a normál TRX gyakorlatokat és Zsolt beszámolt azokról a tapasztalatairól, melyet élsportoló kézi- és focicsapatok mellett szerzett az elmúlt hónapokban. Bizony, a TRX beépül az élsportolók edzéstárába is, mert segítségével úgy lehet erőszintet és állóképességet növelni, hogy közben a teljesítményhez szükséges izmok mérete nem növekszik jelentősen és nem megy a gyorsaság, robbanékonyság rovására.

A nap végére a terem is átmelegedett és egy csomó olyna új impulzust is kaptam az oktatáson, melyeket a terjedelem miatt nem is írtam bele ebben a blogba. Ezeket az újdonságokat Tomival és Dórával beépítjük a Jógaligetes TRX órákba is. Gyertek és győződjetek meg magatok is erről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogaliget.blog.hu/api/trackback/id/tr445055760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása